<![CDATA[Equisilva v.z.w. - Nieuws]]>Wed, 23 Jan 2019 16:07:44 +0100Weebly<![CDATA[Nieuw(jaar)sbrief]]>Sun, 23 Dec 2018 20:54:17 GMThttp://equisilva.be/nieuws/nieuwjaarsbriefHieronder vind je de link naar onze eerste en laatste nieuwsbrief van 2018. 
​Veel leesplezier!
]]>
<![CDATA[De juiste timing van een hulp ten opzichte van de beenzetting van het paard.]]>Sat, 01 Dec 2018 16:38:55 GMThttp://equisilva.be/nieuws/de-juiste-timing-van-een-hulp-ten-opzichte-van-de-beenzetting-van-het-paardIk wilde jullie graag meenemen in een verhaal over de gangen en  hoe belangrijk het is om de beenzetting van je paard te kennen.
Wanneer je de beenzetting van je paard kent kan je bewust hulpen geven. Je kan namelijk enkel beïnvloeden hoe en waar je paard zijn been zet als je weet hoe de gangen precies in elkaar zitten.
Daarom starten we even kort met een droog stukje theorie over hoe de beenzetting in stap, draf en galop is. Daarna kunnen we dan even dieper ingaan op hoe we die kennis kunnen gebruiken om op een zinvolle manier een hulp te geven.
Beenzetting:
In dit stuk kijken we naar de 3 meest gebruikte basisgangen van onze paarden. Neem de volgende info mee en ga eens een tijdje kijken naar paarden in actie, probeer de theorie in de praktijk te zien, maak eventueel een filmpje dat je vertraagd kan afspelen of kijk eens op youtube naar een vertraagd bewegingsfilmpje van een paard. Wees nieuwsgierig!
Stap is een 4 takt gang, dat wil zeggen dat elk been afzonderlijk wordt opgetild en neergezet. De benen worden als volgt opgetild: Linksachter, linksvoor, rechtsachter, rechtsvoor
Draf is een 2 takt gang met een zweefmoment, dat wil zeggen dat telkens het diagonale benenpaar wordt opgetild en neergezet met tussen beide diagonalen een zweefmoment. De benen worden als volgt neergezet: linksachter en rechtsvoor gelijktijdig, zweefmoment, rechtsachter en linksvoor gelijktijdig, zweefmoment
Galop is een 3 takt gang met een zweefmoment, dat wil zeggen dat er eerst een achterbeen op de grond komt, dan een diagonaal benenpaar en dan een voorbeen, gevolgd door een zweefmoment.
Linkergalop: benen worden als volgt neergezet: rechtsachter, linksachter en rechtsvoor gelijktijdig, linksvoor, zweefmoment
Rechtergalop: benen worden als volgt neergezet: linksachter, rechtsachter en linksvoor gelijktijdig, rechtsvoor, zweefmoment
Voelen van de beenzetting:
Nu we een idee hebben hoe de benen van ons paard precies worden neergezet kunnen we beïnvloeden waar en hoe ze worden neergezet.
Als we op de grond werken kunnen we zien hoe het paard precies beweegt en kunnen we dit beïnvloeden met onze lichaamstaal en de hulp van secundaire hulpen bvb een zweepje/aanwijsstokje. Maar al rijdend moeten we leren voelen hoe ons paard beweegt. (Probeer trouwens ook eens te luisteren naar de beenzettingen, hoe meer zintuigen we kunnen gebruiken hoe beter)
Het voelen van het achterbeen:
Op het moment dat je paard zijn achterbeen naar voren beweegt, zakt zijn heup, beweegt zijn ribbenkast/buik weg om dat been door te laten en voel je je zitbeenknobbel zakken. Op het moment dat het paard steun neemt op dat achterbeen komt voel je je zitbeenknobbel omhoog komen en dan komt zijn buik richting je been.
Probeer dit een tijdje te voelen, voel de beweging van je zitbeenknobbels (ze draaien een achterwaartse cirkel) naar voren, omhoog, naar achteren, naar beneden (let vooral op de voor-opwaartse beweging, wees licht op je paard, niet zwaar). Voel de buik van je paard weg bewegen van je been en denk aan de achterliggende beweging van het achterbeen van je paard.
Het beïnvloeden van de beenzetting:
Nu is het moment gekomen waarop je bewust een hulp kan inzetten om een been te beïnvloeden.
Het moment waarop de buik begint weg te bewegen van je been kan je het achterbeen aan die zijde beïnvloeden. Maar ook kan je de schouder verplaatsen op het moment dat dat been in de lucht is. Hoe je dit precies allemaal doet zullen we een andere keer bespreken. Neem de tijd, vertraag en ga voelen. Leer de bewegingen van je paard kennen en experimenteer, speel en wie weet welke grote veranderingen kan je op deze manier al bewerkstelligen.

Veel plezier op je zoektocht!
Liefs,
​Barbara
]]>
<![CDATA[​Jezelf met aandacht verbinden met je paard]]>Sun, 12 Aug 2018 20:07:03 GMThttp://equisilva.be/nieuws/jezelf-met-aandacht-verbinden-met-je-paardFoto
Goed, die titel verdient wat uitleg…

Om te beginnen is het interessant om het even te hebben over verbinden, want wat is dat eigenlijk? Verbinden met je paard is iets wat je training naar een hoger niveau kan tillen.
​We hebben allemaal al wel eens gezien (of zelf meegemaakt) dat ruiter en paard een ander plan hadden, dat er niet echt sprake was van een verbinding maar eerder van een machtsstrijd. En dat voelt niet goed, niet voor de ruiter en niet voor het paard. Het neemt het genieten weg en dat genieten is wat omgaan met paarden en paardrijden net zo mooi maakt.

Verbind jezelf dus met je paard, gebruik al je zintuigen en leer zo hoe je paard zich voelt. Kijk naar kleine hints zoals het wegkijken of wegdraaien van een hoofd of oren, een gebrek aan nieuwsgierigheid, een stijve beweging, een oppervlakkige ademhaling of een voelbare spanning in zijn lijf of in de lucht. Zo kan je je paard helpen met wat nodig is, hem helpen ontspanning te vinden en plezier te krijgen in het werk.

En hou je aandacht dan ook bij jezelf. Wees aanwezig in je eigen lichaam, zo kan je je beter verbinden met hem. Laat je zorgen voor wat ze zijn, heb een plan maar wees flexibel en ga er samen voor! Wees er met hem en voor hem en luister naar wat hij zegt. Stel een vraag en wacht op zijn reactie, erken die reactie en blijf jezelf verbinden met hem. Werk samen met je paard en geef hem keuzes. Als je paard leert dat er een keuze is en hij kiest ervoor te doen wat jij vraagt dan pas heb je een paard dat licht, soepel en klaar is om alles te proberen dat je vraagt. Dan lijkt het of hij je gedachten leest en voelt rijden zo moeiteloos. Dan genieten jullie samen van je training en hebben we 2 gelukkige atleten.

En geloof me, dat is haalbaar… voor iedereen… 

]]>
<![CDATA[Geslaagd!]]>Mon, 25 Jun 2018 12:12:58 GMThttp://equisilva.be/nieuws/geslaagdFoto
Het is wat stil geweest de laatste tijd op de website, dit komt omdat we, buiten het lesgeven, ook erg bezig geweest zijn met studeren en trainen voor de opleiding centered riding. Een prachtige ervaring met veel nieuwe inzichten en meer duidelijk heid! We kunnen dan ook met trots zeggen dat we vanaf nu gecertificeerd zijn als Centered Riding® Instructeur Level I. 
Wil je graag een les boeken, laat dan een berichtje achter en we contacteren je zo snel mogelijk!

Groetjes, 
​Barbara

]]>
<![CDATA[Lentekriebels]]>Thu, 19 Apr 2018 15:55:19 GMThttp://equisilva.be/nieuws/lentekriebels​Ik denk dat onze computer lentekriebels heeft, hij wil mijn lange teksten niet opslaan. Volgens mij wil hij dat ik buiten ga en geniet van al wat de lente ons te bieden heeft op dit moment. Misschien is dat nog wel het beste idee dat er is! Go with the flow!
Wil je kennis maken met Equisilva, boek dan een les of een consult of kom gewoon eens gezellig langs en leer ons kennen. De lente brengt veel schoonheid met zich mee, die delen we graag!
]]>
<![CDATA[30 dagen zonder klagen...]]>Mon, 15 Jan 2018 17:28:01 GMThttp://equisilva.be/nieuws/30-dagen-zonder-klagenFoto
Vandaag beginnen we er aan: 30 dagen zonder klagen...
Ik vind het persoonlijk een top initiatief, want er is zoveel om van te genieten, zoveel om dankbaar voor te zijn (vraag maar eens aan Ingeborg) en zoveel positiefs dat we kunnen zeggen en doen.

Dus wat ga jij doen met deze intentie? Hoe ga jij om met "30 dagen zonder klagen"?

Ik zal je vertellen wat ik ga doen:
ik ga elke ochtend de tijd nemen om bewust 3 dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben, zodat ik ze niet alleen denk, maar ook geschreven zie staan.
ik ga elke ochtend 3 intenties plaatsen, 3 dingen die ik wil proberen zijn/doen die dag en deze maand zal positieve dingen benoemen 1 van de 3 intenties zijn. Ik denk dat ik op die manier andere mensen een goed gevoel kan bezorgen, want zeg nu zelf, wie krijgt er niet graag een complimentje? 
ik ga elke ochtend 3 dingen noteren die ik die dag graag wil doen, niet MOET doen, maar GRAAG WIL doen en dan ga ik ze natuurlijk ook effectief proberen te doen (misschien is dansen in de regen wel eens een leuk idee!)

Een 5 minuten elke ochtend waarin ik even de tijd neem om deze maand bewuster te leven, bewuster te denken, bewuster te praten... Ik denk dat onze dieren hier zonder twijfel ook van zullen genieten, denk je ook niet?

Liefs,
​Barbara

]]>
<![CDATA[Genieten als basis]]>Sat, 23 Dec 2017 19:32:02 GMThttp://equisilva.be/nieuws/genieten-als-basisFoto
 
​In vroegere tijden hadden mensen enkel paarden als ze deze nodig hadden voor hun werk. De luxe van een paard als hobby is iets wat nog niet zo lang bestaat. Dat maakt het soms ook zo moeilijk, want, hoe doe je dat dan allemaal, wat heb je nodig om te kunnen genieten? Moet je bepaalde dingen kunnen? En wat dan precies?

Ik ga er van uit dat ik mijn paard heb als 'hobby', dat maakt dat gewoon al het feit dat ik de luxe heb om een eigen paard te hebben mij laat genieten. Mijn paard, gewoon omdat hij mooi is en lief en helemaal perfect zichzelf, maakt dat ik gelukkig ben. En omdat ik gelukkig ben zie ik de dingen positief in, wat ik doe met mijn paard is in de eerste plaats bedoeld om leuk te zijn, te genieten, samen met mijn paard.

Wat zijn nu de dingen waardoor ik van mijn paard kan genieten?
Weten dat mijn paard gezond is, zich fysiek, mentaal en emotioneel goed voelt. Weten dat hij geen pijn heeft, de taken die ik van hem wil kan uitvoeren zonder daar last van te hebben en in zijn dagelijkse leven (waarin ik door werk en andere beslommeringen vaak weinig aanwezig ben) een zinvolle tijd heeft, waarin hij paard kan zijn. 

Om er voor te zorgen dat al deze bovenstaande dingen in orde zijn probeer ik samen met mijn paard een voor ons beiden duidelijke en begrijpelijke manier van communiceren te vinden, die uitgaat van respect voor elkaar. Via deze communicatie kan ik zorgen dat we veilig zijn in de mensenwereld, dat ik hem gezond kan houden en zelfs kan helpen sterker te worden. 

Zo stellen we regels op over wat wel en niet kan, doen we grondwerk, rijden we en oefenen we samen om het beste van onszelf naar boven te halen. Met als basisidee GELUKKIG ZIJN EN GENIETEN. 

Dus ja, we rijden dressuur, crossen door het bos, doen gekke kunstjes en hangen samen wat rond, maar in al die dingen is datgene wat het allerbelangrijkste is: dat we allebei, als een partner in deze relatie kunnen genieten van elkaar!
                                                                                                                                       Barbara Bos 

]]>